.st0{fill:#FFFFFF;}

Ergonomisch werken zonder poespas: zo voorkom je klachten als zzp’er 

 juni 5, 2025

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Ergonomisch werken zonder poespas: zo voorkom je klachten als zzp’er

Voor veel zelfstandige ondernemers zijn lange dagen achter de laptop, waarbij je soms nog even wat afmaakt aan de keukentafel of in een koffietentje, herkenbaar. Dat ‘even snel wat afmaken’ resulteert in een paar uur werk waarbij je aan het einde van de dag merkt dat je last hebt van je nek, schouders of rug.

Oeps, dat was toch niet zo slim. Hoewel je hier misschien niet meteen langdurige klachten aan over houdt, is het op de lange termijn niet handig om niet ergonomisch te werken. Gelukkig kun je op hele simpele en vooral voordelige manieren investeren in ergonomisch werken, bijvoorbeeld met een wiebelkruk of een extra beeldscherm. In dit artikel lees je er meer over.

Waarom het belangrijk is om als zelfstandig ondernemer op te letten op je houding

Maar: voor we je tips geven om ergonomisch te werken, is het goed om te weten waarom het zo belangrijk is om te investeren in een goede werkhouding. Zelfstandige ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor hoe ze werken en welke houding ze aannemen. Bij mensen in loondienst is er altijd wel een HR-afdeling of zelfs een arbodienst die ervoor zorgt dat de werkplek tiptop in elkaar zit, maar als zzp’er heb je deze controle niet. Dit betekent dat de kans op overbelasting en serieuze klachten als gevolg van een verkeerde werkhouding zeer aanwezig is. 

Dat heeft niet alleen te maken met de afwezigheid van een HR-afdeling of werkgever, maar ook met de manier waarop je werkt. Veel zzp’ers maken lange en/of onregelmatige dagen, waarbij ze soms ‘even door moeten knallen’ om een deadline te halen. Dit soort onregelmatig werk zorgt vaak voor overbelasting op het moment dat dit niet op een ergonomische manier gebeurt. Zolang de basisverzekering arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen nog niet verplicht is, werken zzp’ers vaker door dan dat ze toegeven aan hun klachten. Dit kan uiteindelijk leiden tot complete uitval, waardoor je (tijdelijk) helemaal niet meer kunt werken.

Pas deze simpele maar effectieve tips toe voor ergonomisch werken

Als zzp’er met een eenmanszaak weet je waarschijnlijk als geen ander dat geen werk over het algemeen geen geld betekent. Daarom moet je er alles aan doen om te voorkomen dat je je werk niet meer uit kunt voeren. Een belangrijke stap hierbij is dus het creëren van een ergonomische werkplek. Gebruik de onderstaande simpele maar effectieve tips voor een betere werkplek en dito houding.

Investeer in een goede verstelbare bureaustoel en sta-zit-bureau

Een kwalitatieve bureaustoel is al een goede basis voor een ergonomische werkplek. Zo’n bureaustoel is verstelbaar in hoogte en heeft verstelbare armleuningen, zodat je de stoel volledig naar je lichaam aan kunt passen. Ook een sta-zit-bureau is een aanrader, zodat je naast zittend ook staand kunt werken. Dit is eveneens goed voor je houding en om lichamelijke klachten tegen te gaan.

Schaf een zitbal of wiebelkruk aan voor ergonomische houding

Naast een goede bureaustoel is het aan te raden om eens te kijken naar andere zitopties waarmee je een actieve zithouding stimuleert, zoals een zitbal of een wiebelkruk. Dit soort toepassingen stimuleren je om actief te gaan zitten, omdat je buik- en rugspieren constant in beweging blijven. Je corrigeert jezelf als het ware de hele tijd, waardoor je je houding verbetert. Een zitbal 65 cm kun je bijvoorbeeld een paar uur per dag gebruiken en afwisselen met je gewone bureaustoel.

Los toetsenbord, muis én extern beeldscherm voor goede houding

Wat ook zeker een aanrader is, is om te investeren in externe apparatuur en accessoires om zo je houding te verbeteren. Een extra toetsenbord, een extern beeldscherm, een externe muis en een laptopstandaard helpen stuk voor stuk om met meer comfort achter je laptop te zitten. De meeste dingen zijn al verkrijgbaar vanaf een paar tientjes, maar het verschil voor je nek en schouders is echt onbetaalbaar. Dit is dus zeker iets om naar te kijken als je ergonomisch wil werken.

Let ook op je zithouding achter je beeldschermen

Hoewel je met een wiebelkruk of een zitbal gedwongen wordt om rechtop te zitten en een actieve houding aan te nemen, is het met een gewone bureaustoel alsnog aan te raden om goed op je zithouding te letten. Zorg ervoor dat je altijd comfortabel en stabiel zit, met je voeten plat op de grond en je knieën in een hoek van ongeveer 90 graden. Je bovenbenen moeten hierbij horizontaal staan en je rug moet recht zijn. Voor sommige mensen kan het helpen om een kussen tegen de onderrug te plaatsen voor wat extra ondersteuning.

Meer bewegen tussen werk door om klachten te voorkomen

Tot slot moet je weten dat lang stilzitten funest is voor je lijf, ook al heb je geïnvesteerd in een goede bureaustoel, een laptopstandaard, een sta-zit-bureau of een wiebelkruk. Daarom is het essentieel om ieder half uur even op te staan en te bewegen, al is het maar voor één of twee minuutjes. Loop een rondje, zet een kop thee of doe een paar rek- en strekoefeningen waarmee je je bloedsomloop activeert. Zo’n micropauze helpt je overigens ook om je concentratie en motivatie terug te krijgen. Kortom: de ideale combinatie met ergonomisch werken.

Gerelateerde berichten

Laat een comment achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}