Je hebt de knoop doorgehakt: je bent zelfstandig ondernemer geworden. Geen baas meer, geen vast contract, maar ook geen automatische stroom aan werk. Daar moet je zelf voor zorgen vanaf nu. Dat laatste is vaak het grootste struikelblok voor beginnende ZZP’ers. Waar vind je opdrachten, en hoe zorg je ervoor dat je niet afhankelijk bent van toeval of eenmalige klussen? Er zijn veel dingen die je kunt doen om je eerste stappen tot het zelfstandig ondernemerschap tot een succes te maken.
Begin bij je netwerk
Het klinkt als een open deur, maar onderschat je eigen netwerk niet. Vertel iedereen dat je bent begonnen als ZZP’er: oud-collega’s, vrienden, familie, oud-studiegenoten en kennissen. Wees daarbij zo specifiek mogelijk. Vertel niet alleen dat je coach bent, maar zeg “ik help mensen met stress op de werkvloer, ken je iemand die daarmee worstelt?”. Wees zichtbaar op LinkedIn en post regelmatig over je werk, je visie of je eerste opdrachten. Geen spam, maar wel oprechte updates. Eén post kan leiden tot een klant. Je hoeft niet populair te zijn, je moet relevant zijn. Wat kan helpen is om een lijst te maken van mensen die je kent en ze een persoonlijk bericht te sturen. Niet om iets te verkopen, maar om ze te laten weten wat je doet.
Kies een niche, focus en profileer je als specialist
De grootste valkuil voor starters: alles willen doen voor iedereen en iedere klus aanpakken. Hierdoor ga je al snel op in de massa. Kies daarom een duidelijke niche. Dat kan een doelgroep zijn (bijvoorbeeld: juristen, horecabedrijven) of een specialisatie (bijvoorbeeld: UX-copywriting of salesfunnels voor webshops). Hoe scherper je profiel, hoe beter je gevonden wordt en hoe makkelijker je jezelf verkoopt.
Gebruik platforms
ZZP opdrachten vinden kan ook op verschillende platforms. Je vindt hier allerlei opdrachten. Gebruik deze platforms strategisch. Reageer niet op alles, maar alleen op opdrachten die echt bij je passen. Zorg dat je profiel professioneel en duidelijk is. Lever topwerk en verzamel goede reviews.
Doe een opdracht gratis
Gratis werken is meestal een afrader, maar als starter kun je één opdracht als investering zien. Kies dan wel bewust. Werk bijvoorbeeld gratis voor een organisatie met veel zichtbaarheid, of voor een klant die je als referentie mag gebruiken. Je doet dit niet “om ervaring op te doen”, maar je doet het om je positie te versterken. Bepaal vooraf wat je eruit wilt halen, een testimonial, een aanbeveling op LinkedIn, een case voor je portfolio, of een doorverwijzing.
Wees proactief: benader zelf potentiële klanten
Zie je een bedrijf waarvan je denkt “Voor hen kan ik iets betekenen” ? Stuur ze een kort, straight forward bericht. Geen cv, geen langdradig voorstel, maar een concrete observatie: “Ik zie dat jullie veel doen met social media, maar geen eigen blog hebben, ik help bedrijven zoals dat van jullie aan professionele content.” Ja, je zult gegarandeerd afwijzingen krijgen. Maar je krijgt ook reacties. En dat is meer dan wanneer je niets doet.
Verzamel bewijs: portfolio, reviews, resultaten
Nieuwe klanten willen zekerheid. Jij moet die bieden, ook als je nog weinig klanten hebt. Verzamel alles wat jou geloofwaardig maakt: cases, screenshots, quotes, cijfers, referenties. Werkte je ooit in loondienst aan iets relevants? Dat telt ook. Presenteer het als werk dat je nu aanbiedt als zelfstandige. Heb je ooit een evenement georganiseerd voor je vorige werkgever? Neem dat ook op in je portfolio als: “Evenementproductie voor 200+ deelnemers, inclusief draaiboek, communicatie en locatiecoördinatie.”
Houd vol, en wees professioneel vanaf de eerste dag
Opdrachten vinden als ZZP’er is een kwestie van goed werk leveren én goed blijven zoeken. Houd bij wat werkt: waar kwam je beste opdracht vandaan? Wat leverde niets op? Leer van je fouten, schaaf je profiel bij, blijf bouwen. Werk vanaf dag 1 professioneel: met een duidelijke offerte en factuur, goede communicatie en strakke deadlines. Klanten onthouden dat. En mond-tot-mondreclame is nog steeds de krachtigste marketing die er is.
Maak tijd vrij voor acquisitie
Een belangrijk onderdeel van je strategie als zelfstandige is om structureel tijd te maken voor acquisitie. Zie het als een vast onderdeel van je werkweek, niet als iets dat je alleen doet als je geen opdrachten hebt. Blijf actief zoeken, netwerken, en je zichtbaarheid vergroten, ook als je het druk hebt. Alleen zo blijf je investeren in continuïteit. Of je nu via platforms, via je netwerk of rechtstreeks via bedrijven werkt: freelance opdrachten vinden is een vaardigheid op zich. Hoe beter je die ontwikkelt, hoe steviger je je positie op de markt maakt.
Het is belangrijk dat je bouwt aan een systeem waarmee je zichtbaar bent, waarde biedt en het vertrouwen van opdrachtgevers wekt. Focus, blijf in beweging en wees consistent.